google.com, pub-5004560174058036, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Q/A Notes Science Class 7 Unit 1 Human Organ System - PEDAGOGY TV

Q/A Notes Science Class 7 Unit 1 Human Organ System

After reading and learning these notes you should try to check your learnings.

We have arranged an assessment for this purpose. The result will be provided immediately. Click here to solve the assessment. Click on get score after submission of the assignment.

Notes Unit No. 1 Science Class 7 HUMAN ORGAN SYSTEM

Human Organ System, human body systems worksheets pdf



1. What is meant by digestion?

Ans: The process of changing the food into a simpler form is called digestion. This process helps our body to get important nutrients.
2. What is meant by the digestive system?
Ans: The parts of the body that take part in the process of digestion from the digestive system.
3. Which are the main parts of the digestive system?
Ans: Mouth, esophagus, stomach small intestine, and large intestine are parts of the digestive system.
4. Where does digestion occur?
Ans: The process of digestion occurs in a long tube called the alimentary canal. It starts from the mouth and ends at the anus.

5. What are the nutrients?

Ans: Nutrients are the useful parts of our food. Carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals, etc. are the nutrients.
6. What is meant by the peristaltic movement?
Ans: The esophagus uses wave-like muscular movements to push the food. These wave-like movements are called peristaltic movements and this process is called peristalsis.
7. Is it possible for the food we eat to go into the stomach and intestine even when we are upside down? Explain it.
Ans: Yes! It is possible for food to go into the stomach even when we are in the position upside down. Because the esophagus uses wave-like muscular movement to push the food into the stomach. It will push the food into the stomach even when we are upside down.
8. How much time does food spend in the stomach?
Ans:
The food spends about 4 hours in our stomach.
9. What is the role of the digestive juice of our stomach?
Ans: The acid present in digestive juice kills the germs present in our food. It also helps in the digestion of proteins.

10. Which organs are supporters of our digestive system?

Ans: Liver, gallbladder, and pancreas are the supporters of the digestive system.
11. What is vomiting and what are its reasons?
Ans: Vomiting is the reverse process of the peristalsis movement. It mostly happens when the food is unsuitable in some way.
12. How is the small intestine important in our digestive system?
Ans: In the small intestine digestion of food occurs completely. The inner surface of the small intestine has many fingers-like structures called vile. The digested food passes into the blood through the walls of the vile. The blood carried food particles to all parts of the body.

13. What is diarrhea?

Ans: Diarrhea is passing semi-liquid feces. It can be fatal in the case of severe dehydration. 14. What are the causes of diarrhea?
Ans: Causes of diarrhea:
i. Diarrhea may be caused by infection
ii. It may be caused by eating contaminated food
iii. It may be a reaction to some medicines.
iv. It may be caused by just anxiety or excitement.

15. What are the symptoms of diarrhea?

Ans: Common symptoms of Diarrhea are:

  1. Abdominal pain
  2.  Cramping
  3. Bloating
  4. Nausea
  5. Loose motions
  6. Fever
  7. Bloody stools

16. What measures can one take to prevent diarrhea?
Ans: We can prevent diarrhea by following the tips below:

  1. Always wash your hands with soap after using the toilet.
  2. Wash all fruits and vegetables before cooking or eating.
  3.  Don’t eat un-cooked meat and eggs.

17. Why are we provided with teeth?
Ans: Our teeth are the main tools to break down food into small pieces by cutting and grinding.

18. Explain the process of digestion of food in the mouth and stomach?

Ans: Role of mouth indigestion: The process of digestion begins in our mouth. Our teeth break the food into small pieces by cutting and grinding. The tongue mixes food with saliva which is secreted by salivary glands. Saliva starts the digestion of carbohydrates. The food in the mouth becomes soft and moist due to saliva. The tongue pushes this food to the back of our mouth.
Role of the stomach in digestion: Our stomach is a large J-shaped muscular bag. It mixes the food with digestive juice. It begins the digestion of proteins (meat, egg, milk, pulses, etc.). The food spends about four hours. The digestive juice in the stomach also contains acid. This acid kills the germs present in our food. It also helps in the digestion of food.
19. How does carbon dioxide production in our body?
Ans: During respiration living, organisms use oxygen for air and food to produce energy. Carbon dioxide is also produced during this process. The blood brings carbon dioxide to the lungs. It leaves our body while breathing.
20. Briefly describe the mechanism of breathing.
Ans: we take in oxygen and give out carbon dioxide, this process is called breathing. The process of breathing is completed in two steps.
Inhaling: Taking oxygen from the air is called inhaling.
Exhaling: Carbon Dioxide moves out in the process of exhaling.
21. What are alveoli?
Ans: Alveoli are tiny sacs. These sacs are present at the end of bronchioles.
Alveoli are surrounded by blood capillaries.

22. Describe the human respiratory system

Ans: Respiratory system: The parts of the body used in the process of breathing form the respiratory system.
Parts of the Human Respiratory system: Our respiratory system consists of the nose, throat, trachea, brea5thing muscles and lungs.
Nose: The air enters through the nose. Our nose has hair to clean the air and mucous to moisten and warm the air.
Throat: Our throat contains two pipes, one for food and the other for breathing. Epiglottis allows things to go down right away.
Trachea: The windpipe is made of C-shaped rings of cartilage. These rings keep our pipe open.
Bronchi land Lungs: The bronchi are two air tubes that carry air into the lungs. It is divided into smaller tubes called bronchioles. At the end of the bronchiole, tiny air sacs are present called alveoli. Alveoli are surrounded by blood capillaries. The oxygen of air passes through the walls of alveoli into the capillaries. Then red blood cells can carry this oxygen to every cell of our body. Carbon dioxide leaves our bodies while exhaling.

23. What is constipation?

Ans: Constipation is the painful or difficult passing of feces. It is a common digestive disorder in Pakistan.
24. What are the causes of constipation?
Ans: Constipation is caused by taking food low in fiber, lack of physical activities, not drinking enough water, etc.
25. What are the symptoms of constipation?
Ans: Some common symptoms of constipation are here as under. 

 During the period of constipation, some persons may pass feces three or less three times a week.

26. How we can prevent constipation?

Ans: Precautions to Prevent Constipation:

  1. We can avoid constipation by adapting to a proper lifestyle.
  2. We can avoid constipation by taking regular exercise
  3. We can avoid constipation by eating a lot of fiber food.

27. Write notes on constipation?
Ans: Constipation: Constipation is the painful or difficult passing of feces. It is a common digestive disorder in Pakistan.
Causes of constipation: 
  1. Constipation is caused by taking food low in fiber, lack of physical activities, not drinking enough water, etc.
  2. Symptoms: Some persons may pass feces three or less three times a week.

Precautions to Prevent Constipation:

  1. We can avoid constipation by adopting a proper lifestyle.
  2. We can avoid constipation by taking regular exercise iii We can avoid constipation by eating a lot of fiber food.

28. What is pneumonia?

Ans: pneumonia is an infection that affects the lungs.
29. What are the causes of pneumonia?
Ans: The alveoli of the lungs are filled with pus which causes pneumonia.
30. What are the symptoms of pneumonia?
Ans: Symptoms: Cough, fever, nasal congestion, rapid breathing with a wheezing sound, chest pain, and loss of appetite are common symptoms of pneumonia
31. How we can prevent pneumonia?
Ans: Precautions to prevent:

  1. ash your hand to avoid germs.
  2. Use a tissue or handkerchief while coughing or sneezing.
  3. Use vaccines to prevent pneumonia.

    After reading and learning these notes you should try to check your learnings.
We have arranged an assessment for this purpose. The result will be provided immediately.
Click here to solve the assessment

Leave a Comment